как става

Записване за операция

list-image
Преглед и оценка на състоянието

За да се установи наличие на херния е най-важното е посещението при квалифициран хирург. Хернията се потвърждава чрез физически преглед и образна диагностика. Тя може да е под формата на компютърна томография, ултразвука и магнитен резонанс. Предимство на ултразвука е динамичната способност за оценка, докато това на компютърната томография е мултипланарното преформатиране, което позволява идентифициране и точна диагностика на типа херния, нейното съдържание, както и свързаните с нея усложнения.

list-image
Пред оперативни изследвания и консултации

Ако след проведен преглед се докаже наличие на херния и пациентът е подходящ за операция, преди нея се извършват предоперативни консултации и изследвания, които включват ЕКГ, ПКК и други изследвания по усмотрение на вашия хирург.

list-image
Насрочва се час и дата за операцията

Хирургът, които ще извърши операцията насрочва определен за нея ден и час.

list-image
Операция

В деня на операцията ще ви приемат в болница, където малко преди операцията ще бъдете подложени на обща анестезия. По време на операцията хирурга ще направят няколко малки разреза близо до хернията, през които ще вкара платното необходимо за корекция на хернията, инструментите, с които да я коригира и тънка тръба с малка камера на края (лапароскоп). Хирургът използва изображенията от лапароскопа като навигация за възстановяване на засегнатото място. След приключване на операцията, по преценка на хирурга ще може да се приберете вкъщи или да останете в болница.

лапароскопска операция

Безкръвно лечение на херния

Хернията е заболяване при което единственната алтернатива за ефективното лечение е чрез хирургическа интервенция.
Лапароскопската операция е един от най-предпочитаните, щадящи и ефективни методи за лечение на херния.
Това е безкръвна операция, която стана популярна, поради по-малката следоперативна болка, по-бързото възстановяване и по-малкият шанс за развитие на усложнения.
Лапароскопската операция на херния се извършва през малък отвор, през които, через тръбичка се въвежда лапароскоп (малък телескоп, завършваш с камера), който дава добра видимост на хирурга по време на операцията. Инструментите, с които хирургът работи и платното, с което се покрива херниалният дефект, се въвеждат през други малки разрези. При тази техника обикновено са необходими три до четири разреза с размери от половин до един и половина сантиметра.
Лапароскопската операция се извършва под обща упойка и по време на нея не се усеща никаква болка.
При тази операция болничният престой е доста по-кратък от този след претърпяна конвенционална операция. В зависимост от вашето състояние, можете да бъдете изписани от болницата още на същия или на следващия ден. Следоперативната болка също е много по-малка, отколкото при традиционните операции, а единствените следи, които остават по тялото, са няколко съвсем малки драскотини.

Не се колебайте и не игнорирайте проблема

Заповядайте при

Д-р Росен Тушев