Какво е херния на предната коремна стена?

Този тип херния се появява в коремната област и представлява излизане на тъкан, орган или част от орган през вроден или придобит дефект (слаба зона) в мускулната или съединителнотъканна обвивка. Хернията се състои от три части – херниален пръстен, херниален сак и херниално съдържимо.

Херния може да се появи като вроден дефект при раждането или да се развие за определен период от време в резултат на странични фактори, като бременност, коремна хирургия или дългосрочно натоварване на коремните мускули.
Тя може да се образува на всяка възраст, по-често при мъжете, отколкото при жените.
От херния страдат голям процент от населението и затова е важно всеки да има основни познания за симптомите и методите за лечение на този проблем.

Видове херния
според локализацията

Ингвинална (слабинна) херния

Ингвинална херния се появява, когато орган или мастна тъкан изпъкнат през долната коремна стена в ингвиналната или слабината област.
Тази херния по-точно се локализира на корема, над бедрото, в близост до или в срамната област. Тя може да възникне и от двете страни на пубисната област и тогава се нарича двустранна ингвинална херния. Ингвиналната херния, заедно с бедрената херния са двата вида хернии образуващи се в слабинната област.
Ингвиналните хернии се класифицират като „директни“ или „индиректни“.
Индиректната ингвинална херния възниква при слабост на вътрешния ингвинален отвор, понякога обусловен от десцензуса на тестиса.
Директната ингвинална херния е резултат на слабост на пода на ингвиналния канал и най-често се среща при мъже над 40-годишна възраст.
Около 25% от мъжете и само около 2% от жените развиват ингвинална херния през живота си.

01.

02.

Феморална (бедрена) херния

Бедрената херния, заедно с ингвиналната херния, са херниите локализиращи се в слабинната област.
Феморална херния се появява, когато тъканта се изтласква през слабо място в мускулната стена на слабините или вътрешната част на бедрото. Най-честите причини за появата и са бременност, раждане, затлъстяване, пренапрежение по време на кашлица, тежки физически упражнения или констипация.
Бедрените хернии са необичайни те са само 3% от общо всички хернии и приблизително 6% от херниите на слабините. Те са много по-често срещани при жените, като това се дължи на бременността и раждането.
При тези хернии много по-често се получават усложнения със заклещване, поради това, след като са диагностицирани се препоръчва навременна операция.

Пъпна херния

Повечето хернии се развиват в юношеска или зряла възраст, за разлика от тях 20% от бебетата се раждат с пъпна херния. Пъпната херния възниква в областта на пъпа, когато бримка на червата преминава през пъпния пръстен. Пъпният пръстен е малък отвор в коремните мускули на бебето, през който преминава пъпната връв, която свързва бебето с майка му, докато то е в утробата.
Пъпната херния се появява в пъпната ямка, което е естествено слабо място на предната коремна стена. Тези хернии могат да възникнат не само при кърмачета, от не затваряне на пъпния пръстен, но и при възрастни хора, поради слабостта в тази област. Като причина се изтъкват наднорменото тегло, повишено вътрекоремно налягане, причинено от прекомерна кашлица, хроничен запек или бременност. При възрастни, пъпната херния се лекува само оперативно.

03.

04.

Епигастрална херния

Епигастралните хернии са известни и като хернии на бялата линия, която се разполага на предната коремна стена от гръдната кост (мечовидния израстък) до пъпа.
Този вид херния е често срещано състояние както при възрастни, така и при деца, 2% до 3% от всички коремни хернии са епигастрални.
Получават се в резултат на повишено вътрекоремно налягане и разрушаване на мрежестата структура на сухожилните разтеглици в областта.
Според локализацията си се делят на епигастрални, най-честите (81%), околопъпни-параумбиликални (16%) ихипогастрални (3%).
При епигастралната херния обикновено се появата подутина в областта под гръдната кост и над пъпа. Тази подутина може да е видима през цялото време или само когато кашляте, кихате или се смеете.
Често тези хернии се установяват случайно, или пък са с доста драматична клинична картина, поради малките размери на сака и честите заклещвания. При отлагане на лечението, което е само хирургично, това заболяване може да придобие огромни размери.

Следоперативна херния

Хернии, които се появява на мястото на предишна операция се наричат следоперативна. Този тип херния може да възникне при хора, които са с операция, от която не са се възстановили напълно и те участват в прекомерна или преждевременна физическа активност, качат значително тегло, забременеят или повишат коремното налягане.
Тези хернии могат да се появят седмици, месеци или дори години след операцията и има опасност да достигнат големи размери, като понякога са изключително трудни за възстановяване. При операции, при които се използват собствени тъкани (операции с напрежение), рецидивите достигат 50%, ето защо препоръчителни са операциите без напрежение с поставяне на полипропиленово платно – tension free technics.

05.

Не се колебайте

Излекувайте се още днес

Вижте стъпките, които трябва да предприемете, за да се отървете от хернията